Glasvezel versus kabelinternet: de verschillen

Je hoort er steeds meer over: de overstap naar glasvezel. In steeds meer gemeentes komt de mogelijkheid om deze overstap te maken, waarbij wel een groot percentage van de gemeente akkoord moet gaan met de aanleg, vanwege de relatief hoge prijs voor het bedrijf dat het netwerk aanlegt.

De vraag die bij velen dan rijst is: waarom zou je glasvezel willen? Tot voor kort kwamen onder meer telefoon, internet en televisie allemaal via de kabel binnen. Wat is het verschil tussen kabel en glasvezel en welke van de twee is beter?

Media-sense.nl zet de belangrijkste punten op een rijtje.

1. Downloadsnelheid

Glasvezel is in principe vele malen sneller dan de kabel (coax). Hoewel het standaardabonnement in beide gevallen vaak zo’n 50 MB/s is, zit je hiermee bij kabel vaak al richting het maximum, terwijl dit bij glasvezel juist het minimum is.

Het is (in theorie) mogelijk om met glasvezel downloadsnelheden te krijgen tot liefst 1 GB/s, een ongekend hoge snelheid.

2. Uploadsnelheid

In het verlengde hiervan is ook de uploadsnelheid bij glasvezel per definitie sneller.

Bij de kabel is deze ongeveer 1/10e van de downloadsnelheid, bij glasvezel zijn deze twee vrijwel gelijk.

3. Aanbieders

Bij de kabel heb je vaak niet veel keuze uit aanbieders, in veel gevallen is er zelfs maar één aanbieder die je kunt kiezen voor je diensten.

Dat ligt anders bij het open netwerk van glasvezel, waar je overal volledige keuze hebt van aanbieder. Ben je ontevreden, dan stap je simpelweg over.

4. Bellen

Ook het bellen via glasvezel gaat met minder vertraging dan de kabel, hoewel dit verschil minder opvallend is in de praktijk.

Toch kan ook dit een belangrijke reden zijn.

5. Toekomst

In de toekomst lijkt het erop dat we alleen maar grotere bestanden en diensten gaan gebruiken die realistisch gezien de mogelijkheden van glasvezel nodig hebben.

De kabel is niet toereikend om verder door te groeien op het gebied van internet- en televisiediensten. Glasvezel biedt hierbij wel uitkomst.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.