Hoe streaming traditionele televisie overneemt
Het mag geen grote verrassing zijn, maar de gemiddelde Nederlander kijkt steeds minder televisie. In 2018 daalde het gemiddelde aantal minuten televisie kijken per dag wederom: nog “slechts” 178 minuten per dag. Inderdaad, nog steeds veel, maar veel minder dan in het verleden.
Dit is een daling van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Waar gaan die minuten dan heen? Nee, we besteden het niet meer aan sporten of vergelijkbaar: het gaat naar streaming.
Netflix en YouTube
Hoewel cijfers van Netflix en YouTube minder goed in te zien zijn, vanwege het feit dat het Amerikaanse bedrijven betreft, wijst alles erop dat de ‘verloren’ minuten naar dergelijke streamingdiensten zijn gegaan.
Een bijzonder groot deel van de Nederlanders heeft zelf een Netflix-abonnement of gebruikt dat van een ander.
Daarnaast speelt ook YouTube een bijzonder grote rol, met name in de jongere groepen. Het is niet meer ongewoon dat een YouTube-ster onder kinderen veel bekender is dan pak ‘m beet Brad Pitt: YouTube is een volwassen kanaal dat onder jongeren populairder is dan traditionele televisie.
Streaming on-demand
Een groot voordeel en een reden voor de groei van streaming is dat het on-demand is: je kunt overal waar je bent wanneer je maar wilt je favoriete programma’s of series kijken.
Weliswaar kan dit ook steeds meer met traditionele televisieprogramma’s, maar toch gebeurt dit relatief weinig ten opzichte van de diensten die hier speciaal voor zijn gemaakt.
Opvallend genoeg groeit ook een ander streamplatform, waar on-demand juist een kleine rol speelt: Twitch. Hier kunnen gamers gevolgd worden, waarbij de gamers zelf vaak ook de rol van presentator en entertainer vervullen.
Je kijkt hier in principe live mee, hoewel de video achteraf ook bekeken kan worden. De vraag is waarom een live-streamingdienst als Twitch toch groeit, terwijl traditionele televisie dit niet doet.
Wellicht speelt ook de kwaliteit van de content een grotere rol dan gedacht.